Руските войски не са завзели целия град Соледар (Донецка област), а

...
Руските войски не са завзели целия град Соледар (Донецка област), а
Коментари Харесай

ISW: Русия не е превзела Соледар, нито е обкръжила Бахмут

Руските войски не са завзели целия град Соледар (Донецка област), а популяризираната от тях информация и изказвания за хипотетичния им надзор над селището, с следващо обграждане на Бахмут, са погрешни.
Това се показва в отчет на анализатори от Института за проучване на войната (ISW).
Според специалисти съветските войски не са завладяли целия Соледар, макар няколкото погрешни изказвания на руснаците, че градът е паднал и че Бахмут рискува да бъде обграден.
Няколко съветски източника настояват, че на 10 януари вагнеровците са напреднали западно от Соледар. Основателят на съветската ЧВК " Вагнер " Евгений Пригожин отхвърля тези изказвания, като отбелязва, че силите на групата " Вагнер " към момента се борят с украинските бранители.
ISW следи образно удостоверение на наличието на Вагнер в центъра на Соледар едвам на 10 януари. Реалността на тримесечния надзор върху терена в Соледар обаче е " замъглена от динамичния темперамент на градските боеве " и съветските сили от месеци се борят да реализират обилни тактически триумфи в региона на Соледар, се споделя в обявата.
Анализаторите допълват, че даже и да се одобряват за чиста монета най-яростните изказвания и изказвания на руснаците, завладяването на Соледар няма да значи неотложно обграждане на Бахмут.
Контролът над Соледар не би разрешил безусловно на съветските сили да открият надзор над сериозните наземни връзки на ВСУ с Бахмут, както се предполагаше по-рано от ISW, пишат анализаторите.
На 10 януари съветските медии оповестиха, че генерал-полковник Александър Лапин, някогашен командващ на Централния боен окръг (ЦВО) и съветските сили в източната част на Харковска и северната част на Донецка област, е назначен за шеф на щаба на съветските сухопътни войски. Руската медия УРА, базирайки се на неидентифицирани източници от съветското Министерство на защитата (МО), заяви, че Лапин е поел поста на шеф на щаба на съветските сухопътни войски от генерал-полковник Василий Тонкошкуров на 9 януари.
Не е ясно за какво Тонкошкуров е бил отхвърлен от тази служба и каква ще бъде идната му роля. Макар че формалните източници от Кремъл и МО не потвърдиха изказванието, то беше необятно публикувано и откликна като факт измежду военните коментатори в съветското осведомително пространство.
Предишната роля на Лапин като командващ на групата " Център " на съветските сили в Украйна и пълководец на съветския Централен боен окръг (ЦВО) беше белязана от несъгласия след сполучливата украинска контраатака, при която през септември 2022 година бяха отвоювани огромни територии в източната част на Харковска и северната част на Донецка област.
Руското МО удостовери назначението на Лапин за пълководец на групировката " Централен " на 24 юни 2022 година и означи, че той дава отговор за интервенциите в региона на Северодонецк-Лисичанск и евентуално в по-широкия граничен регион на Луганска и Донецка област. На 4 юли Лапин получи орден " Герой на Русия " за ролята си в завладяването на Лисичанск от съветските войски. Лапин също по този начин е пълководец, отговарящ за Лиман, Донецка област, и получава мощна рецензия от видни гласове в съветското осведомително пространство поради декларираната от него отговорност за големите съветски загуби след сполучливите украински контраофанзиви в средата на септември 2022 година, които изтласкват съветските сили до границата сред Харков и Луганска област.
Назначението на Лапин за шеф на Генералния щаб на армията може би има за цел да служи като контраст на възходящото значение на силовиците. Пригожин и Кадиров разполагат с най-вече частни въоръжени сили (Чеченските бойци на Кадиров и Групата " Вагнер " на Пригожин) и се възползват от достиженията на тези сили, с цел да се разпространяват политически, както ISW постоянно е съобщавала. Тъй като антируските гласове на МО получават все по-голяма значителност и поддръжка в съветското провоенно осведомително пространство, което възприема тази секта като цяло като по-компетентна, стимулирана и ефикасна от съветското МО, съветското военно управление може да се стреми да оправдава и укрепи репутацията на Лапин, с цел да утвърди съветското МО като способен и структуриран боен уред и да балансира възходящото въздействие на фракцията на Кадиров и Пригожин.
Назначението на Лапин може да подскаже, че съветското МО все по-често би трябвало да заема значими управителни постове с генерали, които преди този момент са били в недружелюбност или най-малко са били мощно подложени на критика от обществеността. Бившият пълководец на Източния боен окръг (ИВО) на Русия генерал-полковник Александър Чайко, който управлява несполучливите съветски старания за завладяване на Киев в ранните стадии на войната, продължи да служи като пълководец на съветските въоръжени сили в Сирия, откакто беше сменен след контраофанзивата в Харков.
Новината за назначението на Лапин породи нови разцепления в така и така фрагментираното провоенно съветско осведомително пространство. Бившият боен пълководец и изтъкнат боен блогър Игор Гиркин съобщи, че новата роля на Лапин би трябвало да е " неразбирателство ", защото съветските сили под негово командване са понесли огромни загуби в Харковска област.
Игор Гиркин, някогашен пълководец на съветските бойци в Донбас и прочут блогър, загатна, че би подкрепил отстраняването на съветския президент Владимир Путин от служба, което е най-пряката му рецензия към Путин досега. Гиркин подлага на критика Путин за това, че назначава и отхвърля да в профил съветски военни водачи, които следят чести и пагубни военни провали, базирайки се на назначението на Лапин. Руските военни блогъри исторически са подлагали на критика съветските военни водачи и чиновници на МО, като в същото време са поддържали Путин като ефикасен боен водач, както ISW към този момент е съобщавал.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР